NaNoWriMo

NaNoWriMo (National Novel Writing Month) is een online challenge die al jaren bestaat. In het kort: Schrijf 50.000 woorden in November. That’s it! Het is fantastisch om zo een boost aan schrijven te geven, want iedereen heeft wel een verhaal te vertellen. Wereldwijd doen honderdduizenden mensen mee en via Facebook en het NaNo forum kunnen vragen worden gesteld, schoppen onder de kont gegeven en word je gemotiveerd om door te gaan, of te stoppen als je het echt niet meer ziet zitten. Want het is dan wel een “wedstrijd”, het gaat er niet om dat je als eerste je target haalt, of dat je meer woorden geschreven hebt dan een ander. Het gaat er om dat JIJ de motivatie krijgt én behoudt om te schrijven. Om uiteindelijk met trots te kunnen zeggen dat je het hebt gehaald.


2018

In 2018 kwam ik eind oktober bij NaNo terecht, een paar dagen voordat de challenge echt ging beginnen. En het leek me fantastisch om er aan mee te doen (little did I know, wat was het zwaar..), al was het maar om eindelijk eens een echt boek te schrijven.

Ik maakte een plan, ik las On Writing van Stephen King, ik deed research naar verschillende methodes om een boek te schrijven. In het kort: ik zorgde dat ik er klaar voor was! Maar het was pittig. Ook al wist door mijn plan wat ik wilde schrijven, ongeveer 1650 woorden per dag was behoorlijk wat en ik moest die dagelijkse routine (super belangrijk als je serieus wilt gaan schrijven) wel behouden om het te kunnen redden (als ik eenmaal een doel heb, ga ik er ook voor). Maar na iets minder dan een maand had ik met bloed, zweet en tranen de 50.000 woorden gehaald! Wat voelde dat geweldig, ik had een boek geschreven!

Hierna begon het lezen, bewerken, schrappen, proeflezen (dank lieve proeflezers!), delen herschrijven en de analyse door een professioneel bedrijf. Uiteindelijk had ik een prachtig boek geschreven, maar het was (in mijn ogen) nog niet goed genoeg en het was lastig om weer op te pakken. Maar het ligt nog op de plank, wie weet ga ik er over een jaar weer mee aan de slag. Of laat ik het zo en ga ik het alsnog uitbrengen. Time will tell!

2021

Ik was een jaar eerder begonnen met een manuscript, maar had geen inspiratie meer om er mee verder te gaan. Eind 2020 begon het weer te kriebelen. Met een verhuizing in december in het vooruitzicht was het niet handig om mee te doen met NaNo, vandaar dat ik zelf aan de slag ben gegaan. JaNoWriMo was geboren!

Ter voorbereiding ben ik mijn aantekeningen gaan bekijken en heb ik het deel wat ik al had geschreven doorgelezen. Dat het potentie had wist ik al, maar ik had heel veel inspiratie om het af te maken! Het wordt een flink boek (ik vermoed dat ik uiteindelijk rond de 80.000 woorden uit ga komen), maar het leek me wel fijn om mijn target weer op 50K te zetten.

En dus begon ik. En het was weer heerlijk! Het is zo gaaf om de wereld die je in je hoofd tot leven is gekomen, ook op papier te kunnen zetten. Bijzonder is het als je verhaal plots een andere wending krijgt, een die je nog niet eerder had gezien, maar je wordt als het ware door je karakters “gedwongen” om die andere kant op te kijken.

Op 30 januari 2021 (midden in de nacht) tikte ik de 50.000 woorden aan. Wat was dat weer fantastisch om mee te maken! De komende periode ga ik met dit manuscript verder, waar ik je op deze site ook over op de hoogte houd!