Wachtweken

Het grootste werk lijkt er nu op te zitten, maar dat is niet zo. 63.000 woorden in een manuscript, waarvan er ruim 50.000 in januari 2021 zijn geschreven. En ik ben nog lang niet klaar met het verhaal.

De komende twee weken gaat er weinig gebeuren qua schrijven. Niet zonder reden. Er komt een hele planning aan te pas (wat verrassend!). Ik denk na, dat sowieso, en ik ga alvast een heel klein beetje nadenken over Save the cat! Dat klinkt misschien een beetje gek, hoezo moet je de kat redden? Dat is een manier om je verhaal structuur te geven. Want hoe gek het ook klinkt, heel heel heel veel (goede) verhalen hebben deze structuur. Sommige bewust, andere niet. En het mooie van deze methode is dat je ten eerste heel goed gaat nadenken over je verhaal, en ten tweede maak je je boek heel interessant voor de lezer. Ik ga hier later nog verder op in, want deze blog gaat over de wachtweken.

Die wachtweken hebben een reden. Een maand lang schrijven is heel intensief. Maar dan ook echt heel intensief. Je staat op met je verhaal en je gaat er mee slapen. Als je fulltime kunt schrijven, kun je de tijd waarschijnlijk heel goed indelen, maar met een eigen bedrijf en een zoon van drie (die op dit moment niet naar de peuterspeelzaak kan vanwege corona) is het lastiger om overdag te kunnen schrijven. Dus schreef ik in januari elke avond. Nu dus even pas op de plaats, om wat uit te rusten en me voor te bereiden op de volgende stap.

Midden februari ga ik verder met het gedeelte wat ik nu klaar heb. Ik ga het doorlezen, ik ga schrappen, ik ga herschrijven èn ik ga de Save the cat! methode toepassen (wat ik de komende anderhalve week nog ga voorbereiden). Daarna is het tijd voor 2 of 3 proeflezers om hun mening te geven. Wat vinden ze er van? Wat kan ik verbeteren? Is het verhaal logisch? Enzovoorts. Als ik die feedback terug krijg, ga ik weer aan de slag met herschrijven, schrappen, nog eens schrappen en herschrijven. Om uiteindelijk begin april een heel pakket naar mijn manuscriptbegeleider te sturen!

Daarna gaat er nog veel meer gebeuren, zal ik het manuscript gaan afmaken en dan… Dan zien we wel weer verder.
Stap voor stap!