Snowflake

Als je een roman (fictie) gaat schrijven kun je dat grofweg op twee manieren doen.

1. Je begint met schrijven (pantser)
2. Je plant je hele boek en begint dan met schrijven (planner)

Zelf heb ik totaal geen ervaring met methode 1 (wat niemand die mij een beetje kent echt zal verbazen). Ik plan nogal graag. Mijn agenda, een klusdag, noem het maar op. En een boek dus ook. Tijdens mijn zoektocht ben ik tegen de snowflake methode aangelopen. Hier heb ik een beetje mijn eigen invulling aan gegeven en dat ziet er zo uit:

1. Het verhaal in 1 zin omschreven, zonder gebruik te maken van namen. Dit is de start van je boek!

2. De zin uitgebreid naar een paragraaf. Hierin wordt de kern van het verhaal omschreven. Dit wordt uiteindelijk ook je eventuele pitch naar een uitgever, dus moet compleet zijn en prikkelen om meer te willen weten. Meestal bestaat deze uit 5 zinnen (setup van het verhaal, drie “disasters” en de finale).

De originele methode gaat nu door met de karakters, maar ik ga door met het verhaal en ga mijn eigen weg:

3. Een uitbreiding per zin vanuit stap twee naar een paragraaf. Hierna heb je dus 5 paragrafen. Het verhaal krijgt vorm en richting!

4. Elke paragraaf wordt uitgewerkt naar een volle pagina.

5. De karakters worden met bovenstaande informatie uitgewerkt (op dit moment heb ik het beste idee van de karakters, wie ze zijn en hoe ze zich gedragen).

6. Een inhoudsopgave. Dit is voor mij uiteindelijk de leidraad om het hele boek te gaan schrijven, met als backup de 5 pagina’s van stap 4.

Als het nodig is maak ik hierna ook nog een uitwerking van de wereld waar het verhaal zich afspeelt, eventueel met een plattegrond van die wereld.

Een behoorlijke planning, toch? Er zullen vast nog veel meer manieren zijn, maar dit is hoe het voor mij het beste werkt! En het mooie is dat er niets vast staat. Tijdens het schrijven verandert er vaak nog een heleboel en dat is ook niet erg. Het voordeel van digitaal is dat je kunt schuiven, schrappen en toevoegen!

Als mijn eerste versie klaar is, ga ik verder met Save the cat!, een manier om een goede structuur in je verhaal te bouwen. Daarover later meer!

Check hier de link met de oorspronkelijke snowflake methode:

https://www.advancedfictionwriting.com/…/snowflake-method/